lørdag 8. januar 2011

Lavkarbo, sjokoladefudge og godiskuler.....hm....

Nå tror jeg faktisk at jeg beveger meg på litt gyngende grunn....Jeg har blanda lavkarbo og supermat.....og jeg må bare innrømme at jeg ikke vet om det er bra eller ikke....

Ja, jeg har, i tillegg til å kutte ut sukker, begynnt på lavkarbo......Fomler på egenhånd, uten noe form for kursing (dvs...jeg spør min bror og leser på nettet om det. Bl a bloggen til Lena Beatrice. Hun er jo rene lavkarboguruen. Masse tips og kunnskap å få her).
Noe av målet med alt dette "all of a sudden" helsefokuset, er at jeg godt kan tenke meg litt snillere tall når jeg skrider på den fryktelige vekta....
Også har jeg blitt litt påvirket av disse supermatdamene, som skriver så varmt om supermat i alle varianter....jeg har spesiellt lagt merke til sjokoladen de lager, som visstnok skal være full av antioksidanter og annet som er bra for kroppen. og i tillegg skal den smake godt, sier de.....

Siden søtsuget holdt på å ta livet av meg, dro jeg til helsekost og kjøpte Cocosa, extra virgin kokosolje, rått sjokoladepulver og Sukrin! Følte meg skikkelig "alternativ" der jeg stod i kassa og skulle betale....Planen var å lage sjokolade, men jeg hadde ikke gjort god nok research på ingrediensene gitt.....så skuffelsen var stor (men ikke så stor at jeg dro tilbake til butikken av den grunn). Det skulle ikke bli sjokolade idag heller....
I søtsugets desperasjon lette jeg febrilsk rundt på alle mulige helseblogger, og fant en oppskrift hos Silje som så enkel og grei ut for en amatørsjokolademaker som meg, nemlig " Siljes sjokoladefudge" som kanskje kunne stille noe av søtsuget.....

Så da var det fram med kjøkkenmaskina. Miksa ingrediensene sammen, og jeg lover dere. Det var helt utrolig godt!!Det er faktisk ikke bare noe jeg sier for å prøve å overbevise meg selv om at "sunn sjokolade er godt". Det VAR faktisk noe av det beste jeg har smakt!
Så godt var det, at jeg tenkte at det kan umulig være så sunnt som de skal ha det til.....Men det ER jo det!
Fantastisk!
Les mer HER om hva som gjør rått kakaopulver på sunnt!Oppskriften tilpasset de ingrdiensene jeg hadde i hus. Den hadde sikkert blitt ennå sunnere hvis jeg hadde hatt supermat som lucuma, yakonpulver, maca og palmesukker også.....

3 dadler uten stein
Ca 1/2 dl. valnøtter
3 ss smelta Cocosa olje
bittelitt salt (havsalt)
2 ss sukrin
2 ss rått kakaopulver

Kjør alt i foodprossessor til det er blitt en masse.Trill kuler (ca 8 ), rull de i kakaopulver og sukrin og sett de i fryseren en halvtimes tid. NYT!


Når jeg var så godt i gang, prøvde jeg likesågodt en annen av Silje sine oppskrifter. "Siljes godiskuler". Disse var også gode, men på langt nær sååå gode som sjokoladefudgen. Må nok prøve meg frem litt til her, ja....Det var nok flaks at de fudgene ble så gode...
Oppskriften tilpasset mine ingredienser:
1 dl valnøtter
1 dl mandler
6 ferske dadler, uten stein
1 ss smeltet kokosfett
2 ss raw kakaopulver
1 ss kokosmasse
En god dæsj kanel
Bittelitt havsalt
En vaniljestang (skrap ut vaniljen...blir va 1/2 ts)
Kjør alt i foodprossessor til det blir en masse. Trill kuler (ca 24 stk) og sett de i fryseren en halvtime før du NYTER....Nam....

Men det jeg lurer på nå er om det var helt feil å gå løs på de sjokoladefudgene og godiskulene når jeg egentlig skal leve "lavkarbo"? Selv om det ikke er kalorier i sukrin, har den jo masse karbohydrater. Og dadler....det er vel egentlig frukt? (som man skal holde seg unna....)
Noen som har et godt svar til meg?
Alt mottas med takk!
Jeg fant dette på funksjonellmat.no:

Er Sukrin karbohydrater?
Både ja og nei. Sukrin er betegnet som et karbohydrat, men oppførerer seg ikke som vanlige karbohydrater som sukker eller stivelse. Sukrin blir ikke benyttet som energi i kroppen, men utskilt ubrukt gjennom urinen. Du trenger derfor ikke telle med Sukrin når du teller karbohydrater. Dette gjør Sukrin velegnet ved lavkarbo-kosthold, og for alle som vil unngå unødvendige karbohydrater.


Men jeg tar gjerne imot andre råd hvis dere har.....

11 kommentarer:

 1. hm... Jeg skal på kurs hos en Lav-carbo guru på mandag, kommer til og spørre han om et par ting der. Men det jeg vet er at dadler inneholder ca 70% carbohydrater. Tror derfor ikke det er en lav-carbo diet. men du må huske på at det er lav-carbo du går på og ikke null-carbo. Jeg går på så og si null-carbo nå de første 3 ukene, og foreløpig er resultatet helt fantastisk, var akkurat på vekta, har gått ned fra 120,1 til 114,7 siden 1. januar. :)

  SvarSlett
 2. Først: ja, kjempefint å blande lavkarbo og supermat!! Jeg tror supermat vil gi deg en lettere kur og hjelpe deg ned i vekt. Kjør på ;)

  Når det gjelder dadler og karbs..
  For å si litt om hva jeg tenker.

  Jeg kutter ut alt som er usunne karbohydrater: brød/hvete, poteter, sukker, pasta osv. Dette er lett å erstatte med andre ting. F.eks pasta og hvete er ofte så bearbeidet at kroppen ikke gjenkjenner det som mat.

  Selv spiser jeg en god del av de sunne karbohydratene, og spesielt banan og dadler (og annen frukt). Hvis du leser på næringsinnholdet til daddel her: http://www.frukt.no/artikkel.aspx?artid=15534&mnu1id=8050&mnu2id=8051&mnu3id=1034&mnu4id=1039 ser du at du får i deg masse næring. Når du tar dette sammen med fett og andre ting, oppfører det seg helt annerledes i kroppen enn om du spiser dadler alene. Så ja, det er kalorier, men det er mye sunt i de OG du får i tillegg den fantastiske raw kakaoen!

  Lavkarbo er vel lav karbo og masse fett. Jeg er mer på lav usunn karbo, moderat fett, en del kjernesunt og MASSE næringsrik mat (som tilfredstiller kroppens behov).

  Hvis man leser på lavkarboforum har de ofte et enormt søtsug og bruker mye kunsig søting. The beauty of supermat er jo at man slipper søtsug etter realtivt kort tid (og endrer smaksløkene). Jeg kjørte på med en del sjokoladefudge, fruktjuice og slikt i begynnelsen, men nå trenger jeg egentlig ingenting søtt (lager meg sunn sjokolade likevel, fordi det smaker godt og er supersunt)

  Cocosa vil stimulere skjoldbrukskjertelen og hjelpe deg ned i vekt :) I tilegg er Cocosa supermat!

  Hmm, var dette til hjelp? ;) Jeg har ingen forskning på dette altså, kun erfaring selv, men jeg hadde ikke fokus på å gå ned i vekt da. Tror allikevel at dadler med raw kakao vil booste deg i riktig retning, men spis med måte :)

  Kakaosmør, raw kakao + yacon er vel enda bedre? :)

  SvarSlett
 3. De smoothiene jeg lager holder deg mett lenge, og siden de smaker søtt og inneholder supermat tar de søtsuget også. De er ikke high fat, men jeg har alltid fett i.

  Eksempel:
  En fersk eller frossen banan
  Frosne blåbær (andre bær)
  Rismelk eller annen melk
  2-3 ss smeltet kokosolje
  Et godt dryss hampfrø på toppen
  Evt også kakaonibs

  Hvis det ikke passer med kokos-smaken, tar jeg avokado i stedet, som fettkilde.

  Prøv også med
  Frossen banan
  raw kakao
  Avokado/kokosolje
  Rismelk
  Hampfrø
  Evt kakaonibs

  Nydelig sjokolademilkshake!

  SvarSlett
 4. Og ps: Det er veldig individuelt om man liker sukrin i sjokolade eller ikke. Jeg foretrekker annen søting i sjokolade, men bruker sukrin til vaffelrøre, pannekakerøre osv, og tror de passer fint i kaker dersom sukkerinnholdet ikke er så veldig høyt (uten at jeg har prøvd selv).

  Men i sjokolade liker jeg å bruke yacon :)

  SvarSlett
 5. Og enda en (heheheh, jeg er engasjert ass).

  Jeg pleier å lage sunn nugatti ved å smelte kokosolje, tilsette raw kakao, aktivert bygg og agavenektar. Du kan jo prøve med sukrin og kutte ut aktivert bygg og se om det blir godt på skiva (eller et knekkebrød ;) Aktivet bygg milder av litt, så det blir nok bedre med, men det er noe med å tage hva man haver ...!

  SvarSlett
 6. Og du kan selvsagt bytte ut hampfrø i smoothies med annen proteinkilde, men jeg liker godt smaken. Hampfrø er supermat med en mild nøttesmak. De passer i sunn sjokolade også (men må ikke varmes).

  SvarSlett
 7. Sjekk superlivsstil.net, hun har gått ned helt fantastisk i vekt!!

  http://superlivsstil.net/om-meg/

  SvarSlett
 8. Wow, Tone! Du er engasjert, ja!Tusen takk for masse masse masse gode råd! Det var til stor hjelp!!Nå fikk jeg litt mer tro på det jeg driver med. Jeg kommer til å prøve de smoothisene dine, altså, og jeg digger kokos, så det er jo bra hvis det hjelper på forbrenningen også...
  Hampfrø....får man kjøpt det på vanlig helsekost?

  Olav: 6 kilo på en uke er jo helt utrolig!!!Stå på! Tror jeg gjør noe gæær`nt....for min vekt står på stedet hvil etter en uke.....men men...skal lese ennå mer om det her....mulig jeg ikke er konsekvent, nok, selv om det er MINIMALT med karbohydrater i kosten nå...(utenom de dadlene, da. Men som Tone sier...sammen med riktig fett osv, skal de oppføre seg annerledes i kroppen)

  SvarSlett
 9. Hei Synnøve, morsmot å følge med på bloggen din. Jeg studerer kosthold nå og du er inne på et veldig riktig spor (syns jeg da he he). Kanskje grunnen til at vekten står stille er at kroppene våres fungerer forskjellig, det er ikke alle som skal ha alt det som er bra i en lavkarbodiett. Kanskje det er små ting som gjør at man ikke går ned. Vi er individuelle, det som passer for en er ikke sikkert passer for en annen kropp. Prøv å finn ut hva som passer din kropp, hvor mye du tåler av diverse produkter. Jeg har prøvd dette 2 ganger før uten å gå ned et gram på over tre uker. Problemet mitt var at jeg ikke kunne ha alt, bl.a nøtter som snacks, frukt, forsiktig med bær (de første ukene)jeg spiser heller ikke så mye fett som anbefalt men mer enn jeg ellers pleier. Nå har jeg vært veldig flink fra 3.jan og har gått ned 0,9 kg på 5 dager. Og ingenting er jo bedre enn det. Sukrin er bedre enn vanlig sukker, for det gir ikke noe blodsukkerstigning og dermed ikke økt behov for insulinproduksjon. Masse lykke til :) Gleder meg til å følge fortsettelsen. En liten ting til: Det er bedre med en utskeielse med sunn sjokolade enn med en usunn en. Litt kos må man unne seg hvis man skal klare det. Nyyyt med god samvittighet (innimellom) he he.

  SvarSlett
 10. Jeg er veldig enig i Katharina her :) vi er forskjellige. Jeg bruker LCHF prinsippet men er litt mer forsiktig med fettet enn anbefalt, vet ikke hvilke konsekvenser det får enda. En annen ting er det at jeg har lest at folk på lav-carbo får som regel et enorm søtsug, for min del er det overhode ikke tilstede. Jeg har begynt og bruke en måltidserstatnings shake fra Herbalife, er spent på hvordan dette fungerer. Målet mitt er og gå ned i vekt. Foreløpig fungerer det veldig bra:)

  SvarSlett
 11. ja, vi er forskjellige, heldigvis. Jeg har mer sansen for feks Grethe Roede - normal sunn mat i normale mengder. Problemet vårt er bare at vi ikke vet hva normale mengder er ... feks er som regel alle middagsporsjoner for store (for mye potet og saus, for lite grønnsaker og kjøtt/fisk)
  Med 6 barn i huset, er det bedre å ligge på en jevn linje med vanlig sunn mat ... så får heller mor spise litt mindre og trene mer - når hun vil ned i vekt

  SvarSlett

Koselige kommentarer fra koselige lesere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...